Wayang abadi - Shun Ming; Kaori Mayama; Tang Siang Ching; Yoshihiko Nishi; Zahrul Alam; Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia; Malaysia. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan; Image Farm Productions (Firm); Cosmos Space Corporation ([Hulu Kelang, Selangor] : Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia, 2013)
Dokumentari ini mengisahkan Seni Bayang atau di negara kita dikenali sebagai Wayang Kulit. Seni ini dikenali sebagai Utsaushi-e di Jepun. Memaparkan persembahan dan teknik seni ini di Jepun dan temu ramah bersama Tok Dalang Jepun - Yamagata San. En. Yamagata kemudian dibawa ke Kelantan untuk melihat seni persembahan wayang kulit oleh Tok Dalang Shaufi. Beliau amat tertarik dengan teknik dan penceritaan tok dalang ini yang membaya cerita moden dan mampu memikat golongan muda dan ini menjadi inspirasi kepada beliau untuk memperbaiki seni persembahannya sendiri supaya lebih menarik.--Container.
Title from disc label and container.
Pengarah fotografi, Tang Keng Hong, Kazuaki Yamamoto ; penulis skrip, Allan Baddock ; penyunting, Shun Ming ; juru kamera, Amos Wong Lin Kang ; komposer muzik tema, Ken Hor.
Latar suara, Zahrul Alam.
DVD player required.
In Malay.
Keywords: Wayang; Shadow shows -- Malaysia; Documentary videos; Multimedia collection; Videodiscs