FALSAFAH SAINS : PENDEKATAN KUALITATIF - Mat Rofa Ismail, 1956- (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2006)
Falsafah ialah ilmu untuk memahami alam semesta, menggunakan akal dan pemikiran, bersandarpada penghujahan mantik dan model matematik yang berakhir dengan pengiktirafan kewujudan Pencipta sekalian alam. Falsafah merupakan gabungan tiga ilmu, iaitu sains tabii, matematik dan metafizik. Ketiga-tiga juzuk tersebut digabungkan dalam epistemologiaesatuan ilmu yang berfungsi untuk mengenali Pencipta alam yang serba indah ini. Alam kosmos yang mega tunduk dan patuh pada peraturan yang telah ditentukan dalam perjalanan hariannya menuju destinasi akhirnya. Adakah manusia yang kerdil mampu untuk membantah hukum dan peraturan yang telah ditentukan Pencipta alam semesta ini terhadapnya? Adakah saintis yang menerokai sempadan ilmu menerusi pendekatan ini tidak terasa kekerdilan dirinya berhadapan dengan keagungan Pencipta alam sejagat, sedang dirinya berada di atas bahtera kecil yang bernama Bumi yang terapung-apung di alam semesta dalam kesatuan alam kosmos keseluruhannya? Pendekatan ini diharapkan dapat melahirkan saintis yang berakhlak dan beretika yang menjadi matlamat falsafah. Andainya ilmu ibarat pohon, maka akhlak ialah buahnya. Daripada buah dikenali pokoknya. Buku ini, Falsafah Sains: Pendekatan Kualitatif, ditulis menerusi pendekatan naratif kualitatif yang bersifat persuasif untuk mengajak pembacanya merenungi dan meneliti setiap bab yang ditulis berdasarkan paradigma yang ditakrifkan secara tersirat oleh penulisnya. Pendekatan buku ini berbeza daripada pendekatan paradigma Barat atau Timur. Di sini, penulis mengemukakan satu pendekatan sistem nilai bersepadu yang menjadi inti sari falsafah pendidikan negara yang diamalkan di Malaysia, yang menekankan kesatuan jasmani, emosi, rohani dan intelek. Paradigma tersebut hanya disedari apabila seseorang selesai membaca, meneliti, menjiwai serta merenungi secara keseluruhan teks. Selamat membaca!
1 Agama, manusia dan kosmologi -- 2 Falsafah, matematik dan sains -- 3 Sains merentas tamadun -- 4 Mantik, metematik dan perkaedahan saintifik -- 5 Metafizik dalam aliran pemikiran sains -- 6 Sains, sistem nilai dan ajakan paradigma -- 7 Etika dalam sains dan teknologi -- 8 Saintis, pemikiran dan ketuhanan -- 9 Falsafah sains dalam konteks kurikulum sains negara -- 10 Falsafah sains matematik dalam pemikiran matematik di Malaysia.
Includes references and index.
In Malay.
PSZ_JB PSZ_KL PRZS PAGOH
Keywords: Science -- Philosophy