Kumpulan cerita rakyat : Asia Tenggara - Panel penterjemah IIUM Press (Kuala Lumpur : IIUM Press, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, 2023)
Penerbitan buku Cerita Rakyat dunia ini adalah sebuah projek penterjemahan khas oleh IIUM Press bersempena dengan Kuala Lumpur World Book Capital 2020 (KLWBC2020). Projek penterjemahan ini bertujuan untuk memperkenalkan cerita rakyat terpilih dari seluruh dunia dalam bahasa Melayu. Penerbitan buku-buku ini bukan sahaja akan menjadi bahan bacaan kepada para pembaca tentang cerita rakyat segara-negara tersebut, namun dalam masa yang sama cerita-cerita rakyat ini akan mendedahkan pelbagai aspek tradisi, kebudayaan, kepercayaan, pemikiran pelbagai bangsa dan negara asal cerita-cerita rakyat tersebut.
Keywords: Folk literature, Southeast Asian; Folklore -- Southeast Asian